Skoteråkare på skoterled i Särna under guidad tur med Särna Skoter & Äventyr

Särna Skoter & Äventyr: "Det är skönt att ha Visit Dalarna i ryggen"

​Marie och Göran Lagerström hade spenderat mycket tid i Särna – och tanken på att flytta dit hade alltid funnits i bakhuvudet. Så gjorde de slag i saken, köpte hus och startade dessutom egna företaget Särna Skoter & Äventyr. Nu har de fullt fokus på att ge besökare bästa tänkbara upplevelse av den fantastiska miljön i Särna med omnejd. Här berättar de mer om sin historia, sina visioner och om varför de är partners till Visit Dalarna.


Hur hamnade ni i Särna?

– Under åren har vi spenderat mycket fritid där och främst åkt skoter på vintern och fiskat på sommaren. Görans släkt har haft fritidshus i Särna sedan mitten på 1960-talet, så han har varit i krokarna sedan han var barn. Vi köpte hus i Östomsjön, alldeles utanför Särna, påsken 2020 för att vi skulle ha ett eget ställe att åka till. Samtidigt började vi också fundera på att starta någon form av verksamhet inom turismnäringen, för att så småningom kunna bo och leva på heltid i Särna.

Hur blev det just skoter?

– Vi hade några olika fastighetsobjekt på gång, där planen var att driva vandrarhem eller liknande, men budgivningarna drog i väg. Vi släppte till slut tanken på fastigheter, ändrade fokus och tänkte att skoteruthyrning borde kunna funka. Sagt och gjort, vi köpte in fem skotrar av sportmodell, startade ett AB och kom i gång strax innan årsskiftet 20/21. Först var tanken att rikta in oss på just skoteruthyrning, men det gick ganska snabbt över till att framför allt köra guidade turer. Helt enkelt på grund av att en guide var vad kunderna efterfrågade – och det var dessutom riktigt roligt! Kommande säsong kommer vi utöka maskinparken ytterligare, vi tror att efterfrågan på hyrskoter och guidade turer kommer bli ännu högre i år än i fjol.

Marie, du har ett speciellt sätt att beskriva storheten i Särna-naturen?

– Ja, när jag började åka skoter med Göran i Särna åkte vi ofta från Särna till Fulufjället via Mörkret. Den känslan jag fick då och fortfarande får – att vara en så liten människa gentemot naturens krafter – så djupa skogar, högsträckta granar med hängande lavar, myrar och fjäll – är ibland svindlande och känns som ett äventyr. Min förhoppning är att kunna förmedla den känslan, till den som söker den. Vi vill främst visa den otroligt vackra naturen kring Särna, och erbjuda folk att uppleva skoteråkning. Det finns enormt många platser i området med storslagna vyer, långsträckta myrar som gjorda för att leka med skotrarna, sköna platser att fika på, och ett stort nät av väldigt välskötta skoterleder, säger Marie.

​​Göran och Marie, som driver Särna Skoter & Äventyr.

Vilka besökare kommer till er?

– Det är olika och lika många söker en avkopplande åktur i lugnt tempo som en actionspäckad dag med massor av lössnökörning. Båda upplevelserna är förstås lika roliga att kunna erbjuda. Vi är lyhörda, vill få kunden att känna sig sedd och anpassar oss alltid efter vad den vill göra och uppleva. På vår hemsida står det ”Ditt nästa äventyr väntar”, och det står vi för. Det är du som kund som sätter ramen för hur ditt äventyr ser ut.

Ni ser också till att bjuda på ”Swedish fika”?

– Ja, det är fantastiskt att få åka upp på ett fjäll och stanna till, visa utsikterna och peka ut saker vi ser. Det är också jättemysigt att stanna till vid en av alla de slogbodar som skoterklubben satt upp längs lederna, där vi tar en paus och kokar kaffe. Kokkaffe över öppen eld mitt i vintervackra omgivningar har visat sig vara väldigt uppskattat. Särskilt om vi har utländska gäster. ”A Swedish fika” är mer exotiskt än man kan tro!

Vad driver er att fortsätta?

– Vi motiveras starkt av att få jobba med något som är både roligt och givande. Något som inte känns som ett jobb, något annat än att sitta fast i åtta-till-fem, ekorrhjul och en känsla av att drunkna i ”måsten”. Att få uppleva skoterkörning och Särnas fantastiska natur som på nytt om och om igen, genom vare med när kunderna upplever den för första gången, är det som driver oss.

Skotertur på fjället i vintriga omgivningar.

Hur kommer det sig att ni är partners till Visit Dalarna?

– Vi gillar att nätverka och bolla med andra – och Visit Dalarna är ett jättebra bollplank med stor kunskapsbank om turismnäringen, bra infallsvinklar och ett kontaktnät om man vill växa. Att det finns möjlighet till att ständigt lära sig nya saker och utvecklas genom Visit Dalarna är ju också ett väldigt stort plus!

Vad har ni fått ut av partnerskapet hittills?

– Visit Dalarna har hjälpt till och bjudit in till att få i gång nätverkandet lokalt i Särna, det har vi hakat på. Det har också varit ytterligare en inkörsport till att lära känna andra företagare som verkar inom besöksnäringen och hitta vägar till samarbeten och nätverkande. Men det egna partnerskapet med Visit Dalarna är minst lika viktigt. Det är skönt att ha Visit Dalarna i ryggen när det gäller företagandet inom besöksnäring. De har koll på branschen och kan prata om både vad som sker just nu och den långsiktiga planen för vårt företag. De kanske ser andra saker än vad vi gör, och har andra infallsvinklar. Vår kontaktperson är också en bra matchning, det känns kamratligt och peppande att prata med henne och det ger energi och luft under vingarna!

Vad har ni på gång framöver?

– Vi vill kunna erbjuda besökare en helhetslösning – att de ska kunna kontakta oss så löser vi boende och aktiviteter utefter vad ni vill uppleva och vilken budget ni har. Redan nu har vi samarbete med Särna Camping, boenden och hundspannsaktörer. Vi har också kontakt med en av samebyarna för att kunna sätta ihop en upplevelse kring den samiska kulturen och framför allt förhoppningsvis närkontakt med renar.

Det låter spännande!

– Vi känner att ingenting är omöjligt och att det bara är fantasin som sätter stopp! Vi vill kunna vara den där aktören som säger ”självklart” på så många förfrågningar som möjligt. Vill ett gäng åka upp till Rösjöarna på Fulufjället och pimpla fjällröding en långhelg i april, kombinerat med skoteråkning i Gördalen, så löser vi det. Vill en familj bara åka en sväng med barnen och grilla korv, så gör vi det. Vill ett annat gäng åka lössnö på myrar en hel dag, så gör vi det. Vill någon göra världens flerdagars rundresa – säg med utgångspunkt Särna och vidare till Lofsdalen, Funäsdalen, Grövelsjön, Gördalen och tillbaka till Särna – så sätter vi ihop det. Inget är för litet eller för stort!

Läs mer på Särna Skoter & Äventyrs hemsida.

Skoteråkare uppställda på rad med sin skotrar i Särna.

Vill du också bli partner?

Som partner till Visit Dalarna har du möjlighet att ta del av hela vårt erbjudande, där vi ännu bättre kan hjälpa dig att till exempel:

  • Förfina din verksamhet och förstå din kund
  • Utveckla och anpassa ditt erbjudande
  • Sälja ditt erbjudande och sätta upp bokningssystem
  • Kommunicera i rätt kanaler

Här kan du läsa mer om partnerskapet och bli partner till Visit Dalarna

Logotyp för partners till Visit Dalarna

Träffa fler partners